+36 (70) 675 0833

KÉSZÜLŐBEN AZ ÚJ LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS!

KÉSZÜLŐBEN AZ ÚJ LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS!

Ami biztos:

  • összesen 7 millió Ft-os energetikai felújításhoz igényelhető;
  • maximum 6 millió Ft, melyből maximum 3,5 millió Ft támogatás (minimum 2,5 millió Ft), és
  • minimum 2,5 millió Ft kamatmentes hitel (maximum 3,5 millió Ft).

Először egyszerűnek tűnik:

2,5-3,5 millió forint között lesz a 8 évre felvehető kamatmentes támogatott hitel, és ennek a törlesztő részlete mindösszesen 26 042 – 36 458 forint között mozog havonta, ez egy átlagos családnak felvállalható kiadás, mely szerint a bankok szinte mindenkit hitelképesnek minősíthetnek. (Akinek legalább a minimálbért elérő nettó leigazolt jövedelme van, mely jelenleg 177 400.- Ft/ hó. ) Természetesen, ha több az eltartott a családban ez a szám már nem igaz, hiszen akkor ez az összeg nem lesz elegendő.

Azt is kérdeztétek már, hogy mi van akkor, ha nem tudja teljesíteni az ügyfél az előírt 30%-os energiahatékonysági javulást, ami a támogatott hitel egyik alapfeltétele? Akkor mi várható, hiszen a javulást Energetikai Minősítéssel igazolni szükséges.

 Sajnos, ha ezt nem tudja igazolni a támogatást igénylő, akkor az egész összeg piaci kamatozású hitellé válik, amelynek a törlesztőrészlete 6 millió forint esetén már 82 000 forint lesz (felújítási célú, 8 éves futamidejű lakáshitellel számolva). A felújítás igen képlékeny lábakon áll, hiszen kockázat az energia hatékonyság javulásának mértéke is, de az is, hogy sikerül-e az eredeti költségvetésből kihozni a felújítást?

További jelentős bizonytalanság az is, ha már az önerőt is hitelből kell finanszírozni, hiszen az tovább növeli a törlesztő részlet nagyságát. Azt, hogy az ügyfél fizetni fogja tudni, a banknak bizonyítottnak kell látnia.

Ha a családban gyermekek vannak, és csak az egyik házastárs dolgozik, akkor az igazolt jövedelemre vonatkozó minimumszint tovább nő.

Ma rengeteg részlet ismeretlen még az új támogatással kapcsolatban, a pontosítás várat magára. A felújításba kezdők elsősorban felújítási célú lakáshitellel vagy személyi kölcsönnel tudnak kalkulálni, ha saját forrásból nem tudják finanszírozni a munkálatokat.

Amennyiben kíváncsi vagy a programmal kapcsolatban, keresd fel oldalunkat a további információkért!

Mi a véleményed? Sikeresebb lesz-e ez a felújítási program, mint az előző volt? Véleményedet szívesen fogadjuk, és várjuk az újabb tudnivalókat!

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.