+36 (70) 675 0833

MIKOR KELL VILLAMOS BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLATOT KÉRNI?

Mai nap folyamán egy ingatlant mutattunk, melynek kapcsán merült fel kérdésként:

Szoktunk-e az ingatlanokhoz kérni Villamos Biztonsági Felülvizsgálatot? Kell-e már elkészíttetni, szokták-e kérni a vevők? Tudják-e az eladók, hogy szükséges?

 

KÉSZÜLŐBEN AZ ÚJ LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS!

A múlt héten pénteken lett bejelentve az új 2024. júliustól elérhető felújítási támogatási konstrukció. Sokan kérdezitek tőlünk, hogy mit lehet róla tudni, és milyen formában lesz elérhető?

Amit eddig tudunk, az, hogy nem biztos, hogy könnyen hozzá lehet majd jutni, nem mindenkinek lesz elérhető!

 

MI LESZ A KÁDÁR KOCKÁK JÖVŐJE?

A Kádár-kocka egy érdekes és sokak által ismert építészeti jelenség Magyarországon.

Történet és Jellemzők: A Kádár-kocka négyzetes alaprajzú, általában 100 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező, zömmel földszintes, sátortetős családi ház. Az építési időszaka az 1960 as évek elejétől egészen a hetvenes évek végéig terjedt. 

Elterjedés: A kisebb települések utcaképét dominánsan meghatározzák a Kádár-kockák. Gyakran az árvízi pusztítások után épültek, helyettesítve a korábbi nyeregtetős parasztházakat. Összesen 844 000 darab ilyen típusú lakóépület található Magyarországon. 

Energiahatékonyság: A felújításból kimaradó Kádár-kockák háromszor akkora energiafelhasználással rendelkeznek, mint egy átlagos lakótelepi lakás. Fűtési költségeik éves szinten akár 600 000 forintot is elérhetnek. 

Falazóanyag: Átlagosan B30-as, másnéven blokktégla, kisméretű tégla vagy vályog tégla falazóanyagot használtak. Hőszigetelő képessége igen rossz, de modernizált hőszigeteléssel komolyan javítható. 

Sátortető: A sátortető a leggazdaságosabb megoldás egy négyzet alaprajzú épületen. Ezt választották az építés során. ⛺

Tervezhetőség és Könnyű Felhúzhatóság: A kockaházak egyszerű tervezhetősége, olcsó alapanyagok és a könnyű engedélyeztetési eljárás miatt terjedtek el. 

Dotációk és TÜZÉP: Az állami dotációs környezet is hozzájárult elterjedésükhöz. A Tüzelő- és Építőanyag Kereskedelmi Vállalat (TÜZÉP) telepeken beszerezhető, olcsó alapanyagok segítették a könnyű felhúzhatóságot. 

Felújítás és Energiahatékonyság: A modernizált Kádár-kockák jó hőszigeteléssel és fűtési rendszerrel már megfelelnek a mai elvárásoknak. 

Kereslet és Lakosság: A magyar lakosság jelentős része ilyen házakban él, és a kereslet továbbra is magas irántuk. 

Karakter és Megőrzés: A Kádár-kockák a múlt emlékei, és a felújításukkal megőrizhetjük ezt a korszakot.